*******Katter som kräk eller gudar******

Överallt ,bl a här på Gotland, finns kattkolonier av övergivna katter,ofta okastrerade, vilket gör att katterna blir ännu fler i kolonierna.Många katter med ett hem är okastrerade och beger sig långa sträckor i jakten på nya revir och för att föröka sig.

Ett ämne som alltid talas runt om istället för att se det i ett konsekvenstänkande mönster.Kattkastrering.

En katt borde ju förtjäna samma värde som vilken annan familjemedlem såsom en hund eller ett barn-varför är det inte så?

Vad är det som gör att en del inte kastrerar sina katter?, jag kan förstå om man väljer att skaffa kattungar under kontrollerade former och då tar hand om dessa eller ser till att de får bra hem.

Vad jag inte förstår är de som låter sina okastrerade han och honkatter vara utekatter och därmed skapa en massa kattungar till?.

Hankattsägare vet ju inte ens hur många kattungekullar han kreerat runt om i socknarna.Och hankatterna har ett hårt liv,de drivs av hormonerna,ska ständigt utmana och slåss med varandra i kampen om honorna.De hugger efter varandras testiklar och öron-för dem är det en kamp på liv och död och de tillfogar varandra fruktansvärda skador.

När man kastrerar dem så minns de inte rent psykologiskt som en människa vad som berövats dem eftersom de styrs av hormoner.De blir lugnare ,mer harmoniska ,håller sig runt hemkvarteren och lever längre också då de slipper adrenalinstinna utdragna plågsamma  slagsmål  och långa färder till tass.

Katthemmen och andra frivilliga kämpar med att försöka rädda de tusentals kattungar och vuxna katter som ständigt förökas i antal pga att folk inte kastrerar sina utekatter.

Här på Gotland hör jag många som kallar katter för kräk-vad är det för morbid tankegång?

Sedan har vi bönderna-varav en del (inte alla)envisas med att inte kastrera sin katter.De kallar också sina ladugårdskatter för kräk.När katten har fött klubbar de ihjäl kattungarna,eller dränker dem i instängda i påsar och slänger dem i ån.
Detta är om de har honkatten då,har de hankatter som drar iväg till andra bondgårdar och byar så gör bönderna likadant där.

Här på Gotland finns en ekologisk storbonde som i alla år haft okastrerade katter på gården som han refererar till som ”kräk” och han slår systematiskt ihjäl eller dränker kattungarna.En ekologisk bonde??…Hur sjukt är det?

Många,både vanligt folk och bönder är helt enkelt för snåla att kosta på sina katter en kastrering.Detta är också rent häpnadsväckande, 500-1000 kr tycker de är ”för mycket” att lägga på ”kattkräk”.Med tanke på hur mycket pengar som läggs på tobaksvaror ,och för att inte tala om spritvaror i en aldrig sinande ström av folk till systembolaget och de kassar och matvagnar de kommer ut med därifrån som i pengar omsätter 100 000 tals kronor.Ska det då vara så svårt att lägga ut en engångsutgift för husdjuren så att de får ett bättre liv?

Ett annat  ignorant argument som dyker upp då och då när man talar om att ge katterna mat,är att ”katten vill inte ha mat,han fångar råttor och kaniner”..    Ja tacka fasen  för det att katten fångar råttor och kaniner om han är jättehungrig därför att han inte får mat.

Även s k ladugårdskatter vill ha mat.Bra mat, tex tuggisar som inte är färgade och giftiga och förstör njurarna i förtid.
Samtidigt med kastreringen så märk din katt i örat med en kod (eller chip)som gör att han/hon kan identifieras som din katt om den skulle råka springa bort.Detta sköts av ett offentligt ägarregister som kostar 135 kr att registrera sin katt hos.När du ändå är hos veterinären vaccinera den då mot bla kattsnuva,kattpest mm,det finns numera ett trippelvaccin som skyddar bra om det tas om årligen.Efter första vaccineringen ska den göras om efter ca 2 veckor.

Sätt på ditt katt ett halsband.ett stretchhalsband som den kan komma ur om den tex skulle råka fastna i en trädgren eller buske;annars stryps den om den inte kan komma ur ett halsband som inte är stretch.Det finns ju s k safetycollar också ,dvs halsbandet går isär om katten fastnar med det.

Lägg i en lapp med ditt telefonnummer så att folk kan komma i kontakt om de hittar din katt om den tex sprungit bort eller blivit skadad.En ännu bättre identitetsbricka är små runda mässingskyltar med ditt mobilnummer präglat på ,kan beställas hos låssmed och kostar inte många kronor.

Sedan fäster du dem  på halsbandet med de små dubbelcirklade (minsta storleken) av nyckelringar ,va noga med att de är dubbelcirklade och lite ”tjockare”.Inte de där tunnare 1,5 cirklade som lätt kan rullas upp och skada din katts hals.

Jag har aldrig förstått mig på människor som inte märker sina katter, hur förväntar sig dem att katten ska hitta hem om den råkar springa bort,eller om den skadas?Tror de att katten själv kan berätta vem han/hon är?Tror de att upphittaren ringer till deras matte/husse när inget telefonnummer finns?Hur förmår de sova om nätterna om de råkar ut för att deras katt springer bort,med inget halsband,inga identitetsuppgifter.Ingenting.En värnlös katt som tröstlöst irrar omkring utan mat,utan värme,ofta mycket farlig trafik ,helt utlämnad till folks ev.goda vilja omkring sig för att ens få en matbit.Den stress och ångest som katten upplever och som ägaren förlänger genom att inte ha ID märkt sin katt är fullständigt obegriplig för mig.Skulle de lämna sitt eget barn på detta sätt vind för våg?;tror inte det,men andras ungar går bra att göra så med.

Försäkring-det billigaste sättet att kunna sköta om sin katts hälsa under hela dess liv som ju kan vara 15-20 år .Det är en liten kostnad i jämförelse med att vara oförsäkrad och mest av allt så slipper ditt djur lida i onödan då du har råd att gå till veterinären.

Givetvis gäller samma ovan för hundägare med.

Självklarheter som för mig känns konstigt att behöva skriva om- men verklighetens tusentals svältande,lidande katter bara här på Gotland säger mig att katten inte är en självklar fullvärdig familjemedlem för många här på ön.Liksom,tyvärr, inte heller är fallet ,överallt runtom i hela världen.

Hur kan det vara så-varför är en del människor så hjärtlösa mot oskyldiga djur?

Annonser

Om drakpressen

Jag är författare, ännu så länge endast publicerat miniromaner och en och annan novell i tidningar under åren.Har även studerat sång hos operapedagog i flera år.Försöker få tid att revidera mina ca 2400 skrivna sidor.Det sistnämnda har jag försökt att få tid och energi till sedan jag flyttade till Gotland i augusti 2006.Dock har jag varken fått tid eller ro sedan jag flyttade hit utan istället utsatts för en veritabel hetsjakt av grabbar och gubbar anställda i offentlig tjänst vilkas konsekvenser har tagit upp mycket av min tid och energi.Detta och mycket annat kommer jag att skriva om i bloggen som jag bygger upp pö a på som andan faller på.
Det här inlägget postades i Kattkastrering och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s