***Om Whitney Houstons storhet i rösten***

Den senaste tiden har en del kommentarer om W.H lämnats som säger mer om avsändaren än något annat.I någon slags webb-tv på Aftonbladet eller Expressens hemsida i en kvinnas program, satt en musikkritiker;jag har aldrig sett eller hört om honom tidigare.Han hade iaf problem med Whitneys storhet eller rättare sagt att ”jag har aldrig haft någon personlig relation till Whitneys musik,det är väl mest tonårstjejer som suttit och lipat med krossade hjärtan på sina flickrum och den kategorin”…

Hallå!Realitycheck!?Vilket förakt för unga tjejer, förutom okunskap om musik och sång denne uppvisar för att ändå kalla sig musikrescensent.Hans personliga tyckanden om kärlekssånger gör han till lag om vad för slags musik och sångerskor som är intressanta.HU!

Fråga;Kan Madonna sjunga? Svar;Nej!

Även,tyvärr,min favoritkrönikör i GotlandsTidningen ”Tinka” (som alltid brukar vara så snäll(med omdömet) mot många inom musikbranschen som inte alls förtjänar det).Nu var det en kompis till honom som också hade yttrat att ”jag har aldrig förstått storheten med Whitney”;Se ovan snälla Tinga eller lyssna till ”Why does it hurt so much” och kanske några hits till med Whitney så kanske du kan förklara för din kompis om hennes röst?

Whitney Houston ägde en bred (och kraftig )röst.Oavsett om man inte tycker om kärleksballader eller  gospel så ägde hon rösten.Det låg många års sångstudier bakom hennes röst.För att inte tala om hennes mamma,Cissy Houston,gospelssångerskan, ta tex låten som hon sjunger ”The Lord is my Shepherd”.

Tänk om Slash i gamla Guns&Roses skulle spelat gitarr som Axl sjöng;då hade han blivit sparkad från bandet.Nu vill jag inte säga att Axl inte hade&har känsla i rösten ,men om han hade jobbat med diafragman (lufttrycket) och stämbanden så kunde han ha blivit sångare istället för en hes kråka(svagare röst än en kråka faktiskt.Och jag säger detta som en som älskade Guns&Roses. Skulle Whitney sjungit G&R låtar hade hon gjort det glänsande, men långt ifrån lika bra hade det gått för Axl med Whitneys sånger.

Smaken är som baken men nu avser jag endast tekniken,röstdjupet och bredden och givetvis känslan;när teknik och känsla möts skapas  magin.

Jag menar,en röst är ju ett instrument precis som en gitarrist,pianist eller  trummis har sina instrument.Antingen finns det där i rösten, eller så finns det ingen röst att tala om.Att rösten bär och inte låter pinsamt ansträngd.(Som om någon spelade falskt eller famlade på gitarrsträngarna).

För all del,Maria Callas sjöng inte alltid ”rent” på tonerna(enligt noterna) men hon ägde rösten och känslan,det blir genast värre om ett annat instrument tappar takten eller ackordet.

Den ende manlige sångare inom rockvärlden, som jag kan komma på då ,som ägde både känsla och intensiteten och det ömma och det hesa är Elvis,men även han bars upp på de två bästa skivorna och turneerna av ständigt proffsiga körsångarna  The Jordanaires  plus en kör till som jag skam till sägandes inte minns namnet på just nu,och de proffsigaste musikerna som gick att finna.Liveupptagningen av Suscpicious minds tid; 07.21 från skivan Elvis in person From Las Vegas to Memphis” är fenomenal;och vilken trummis sen!

En ganska nysläppt (1995) inspelning från den allra första tiden med Elvis ”Indescribably blue” bjuder på en sammetslen stämma med mörkt djup.

Roy Orbison ägde rösten också,den var hans instrument.

Dacid Bowie i ”Wild is the wind”

Elvis och Jussi Björling ,mycket intensitet ömma vibraton,hetta och kyla,raspiga hesheten;rock`n roll i opera.).

Janis Joplin,Tina Turner,Mariah Carey,Sanne Salomonsen,Kate Bush,Chrissie Hynde(hon kan härma de flesta sångröster väldigt bra),Anita Baker,det finns ju säkert fler men finns djupet,bredden,känslan?

Eva Dahlgrens rösts förvandling efter couching hos sångpedagog.

Men var finns de manliga rösterna? Bon Jovi,nja i några låtar…Ja, Dennis Brown i låten”Easy”vilken intensitet ,det finns säkert några till men jag kommer inte på dem nu.

Till sist;den triste kommungubben uppåt landet med sin bloggkommentar om Whitneys ”roll” som mor.(Som han fick breda ut sig med i AB).Återigen säger hans kommentar mer om honom själv än någonting annat;hur korkad och okänslig kan en gubbe egentligen vara?Finns det gränser?

Konstigt att han inte hade något att säga om Bobby Brown som pappa(och för den delen som make) ?…

PS.Joey Tempest röst;ett av de mjukaste stämbanden jag hört (inom rockgenren).

Det känns som om jag har glömt någon stor röst inom rocken;tänk om jag inte kan sova i natt p g a det?….

Annonser

Om drakpressen

Jag är författare, ännu så länge endast publicerat miniromaner och en och annan novell i tidningar under åren.Har även studerat sång hos operapedagog i flera år.Försöker få tid att revidera mina ca 2400 skrivna sidor.Det sistnämnda har jag försökt att få tid och energi till sedan jag flyttade till Gotland i augusti 2006.Dock har jag varken fått tid eller ro sedan jag flyttade hit utan istället utsatts för en veritabel hetsjakt av grabbar och gubbar anställda i offentlig tjänst vilkas konsekvenser har tagit upp mycket av min tid och energi.Detta och mycket annat kommer jag att skriva om i bloggen som jag bygger upp pö a på som andan faller på.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s