Vargen den vackra vilda vargen

http://www.aftonbladet.se/debatt/article14117653.ab

Vargen -ja nu ska den hatas igen.Fast debattören vill ha vår hjälp att utrota den för att de (på landet med gård och skog som denne nämnde debattör innehar)inte vill bli varghatare.Underförstått om vi inte stödjer mord på vargar så finns bara varghatet kvar.

Det gör det nog ändå vill jag påstå.Homo sapiens helt skamlösa hat mot andra vilddjur som inte ser oss högre än sig själv på rangskalan,och i synnerhet sådana vilddjur som faktiskt utan bössa i hand kan få oss att känna oss hotade.

Vargen,den otämjda vildhunden ,vacker, fri och söker föda utan bössa i tassen.Dess blick är genomträngande och ylandet till månen fascinerar.

Varför fäster så många sitt hat till detta djur?Det måste vara rädslan, jag skulle bli rädd om jag mötte en varg .Jag skulle undra om han eller hon var hungrig och förhoppningsvis ha något med mig på utflykten i skogen att slänga till den.Ofta har nog en varg stått tyst och spanat på en människa genom skogens täta träd och väntat på att den tvåbente ska försvinna.Liksom björnar har gjort;jag minns en björn som gick fram till en jägare som just skjutit mot honom ,och ryckte geväret ur händerna på honom och knäckte geväret i tu och lufsade sedan därifrån.Är inte detta kärlek till din nästa?Vilken människa skulle ha svarat mot en annans skott genom att vända andra kinden till?

Aggressiva vilddjur talas det ofta om, om arga björnar,älgar och vargars,mindre om andra djurs vrede,mest för att de mindre djurens vrede behöver man inte frukta.

När det nu gäller vargen,det lilla bestånd som finns kvar i Sverige, hur kommer det sig att den hatas så intensivt av ett fåtal folk uppe i urskogarna?Många gånger handlar det ju om att vargen rivit får eller renar för att få föda.

Det som retar naturfolket mest då,(samerna)är att vargen är så grym och att den rivit just deras renar.Hm ja visst är det grymt att döda för att få föda men vargen kan inte gå in och köpa vegetariskt på närmaste snabbköp(tom vegetariskt renskav och julskinka finns numera).Om den så bara stod utanför och tittade in i mataffären så skulle den definitivt skjutas på plats.Samerna däremot de har hela kolonier av uppfödning av renar för att ta dem till slakt;allt slutar för renarna med slakt dvs döden.Varför upprörs samerna så då av en varg som fäller för husbehov?Är det den ekonomiska skadan som retar dem mest?Jag glömmer då aldrig förre samerådets ordförande som talade sig varm om det kärleksfulla förhållandet och respekten inför djuren samerna känner som utrotningshotat folk själva.Strax därefter åkte han fast för att ha hetsjagat en varg med ungar i timmar med sin scooter;det är kärlek och respekt i ett paket det!

Nåväl,nu var det ju inte något naturfolks ledare som skrivit debattsidan utan en pensionär med gårdsfastighet och skogsareal.Jag utgår ifrån att han driver denna gård med djur och att det sker för att tjäna pengar på djurens kött.Om då tex får är ute i hagar och en hungrig varg råkar passera och river något/några av dessa är det ju grymt och hjärtlöst men som försvar finns att vargen är hungrig .Samma försvar finns inte för dem som driver köttproduktionsgårdar där enda syftet är att tjäna maximalt med pengar på djuren som ses som ”köttdjur”;en sådan fabrik är både grym och hjärtlös mot får och alla andra djur som drabbas.

Slutsats;låt vargen vara ifred.Den är skygg och av naturen rädd för människan som definitivt är jordens största rovdjur.Människans rovdjursdrift har gjort att vi nu står inför miljöproblem,svåra epidemier som drabbar allt levande, och vi är är också det enda rovdjur som uppfunnit vår egen förintelse genom atomvapen,missiler(om vi nu inte väljer den lite mer långsiktiga utrotningen med miljöförstörelsen)läs: bilavgaser,industriutsläpp och inte minst massindustrin av djur till slakt;McDonalds,Max och dylika massföretag är nästa steg i kedjan på att bidra till världens mesta utsläpp av växthusgaser(förutom bilarna),och ändå har de mage att kalla sig miljövänliga.

Länge leve vargarna och friheten!

Annonser

Om drakpressen

Jag är författare, ännu så länge endast publicerat miniromaner och en och annan novell i tidningar under åren.Har även studerat sång hos operapedagog i flera år.Försöker få tid att revidera mina ca 2400 skrivna sidor.Det sistnämnda har jag försökt att få tid och energi till sedan jag flyttade till Gotland i augusti 2006.Dock har jag varken fått tid eller ro sedan jag flyttade hit utan istället utsatts för en veritabel hetsjakt av grabbar och gubbar anställda i offentlig tjänst vilkas konsekvenser har tagit upp mycket av min tid och energi.Detta och mycket annat kommer jag att skriva om i bloggen som jag bygger upp pö a på som andan faller på.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s